Piloot van goed en kwaad

Joost Conijn. Kunstenaar en avonturier. Geboren in 1971 te Amsterdam. Een jongen die al vroeg begon het een grens op te zoeken van kunst. Iets wat bijzonder en niet eerder vertoond werd. Werken die mensen doen inspireren, nadenken en verwonderen. Een jonge gedachten laten zijn ontwerpen uitbloeien tot machines waarmee hij rondreist. Een manier van denken die zowel bijzonder als apart is.

Joost Conijn kreeg zijn bekendheid met projecten die als thema zelf gebouwde machines hebben. Tijdens zijn studie aan de Rietveld Academie ontwierp en bouwde hij al een set assen met fietswielen, waarvan de achterste as door een motor werd aangedreven. Het menselijk lichaam diende als chassis, scharnierpunt tussen de beide assen en om te sturen. In 1999 bouwde Conijn een vliegtuig die was opgebouwd uit onderdelen van onder andere een kruiwagen, een motor en een fiets. Met dit vliegtuig steeg hij op vanaf het dak van het kunstenaarsinitiatief ‘De Fabriek’ in Eindhoven op. Het tweede vliegtuig dat hij ontwierp crashte en staat nu bij het Museum Boijmand van Beuningen. Met zijn derde zelfgebouwde vliegtuig vloog in delen verspreid over 4 maanden naar Kenia. In 2001 toerde hij met een houten auto, die reed op een houtgasgenerator, door Oost-Europa. Joost Conijn was de winner van de Charlotte Köhler prijs. Dit was de prijs voor jonge beeldend kunstenaar is 2000. Ook won hij de Cobra Kunstprijs in 2005. Verder ontwierp Conijn een achteruittrapfiets. Ook bouwde hij in de woestijn van Marokko een hek dat uit zichzelf opende voor naderende voertuigen. Conijn zoekt in zijn werk de grens tussen kunst en techniek op en tussen mens en machines. Met de werken die hij creëert reist hij daadwerkelijk en dit legt hij vast op film.

21.-Hout-Auto-1

“Ik hou er niet van om dingen te herhalen. De ervaring van iets voor de eerste keer doen, daar gaat het mij om, de overwinning op iets waarvan je eerst niet wist of het zou lukken. Het ene volgt uit het andere, daar vaar ik op” aldus Joost Conijn.

Persoonlijk vind ik het een zeer inspirerende man. Geen grenzen hebben, maar ze opzoeken. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar dit is toch één van de beste.

Door: Matthijs (BOXED)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s